Održana 12. sjednica Savjeta mladih Grada Pule

U komunalnoj palači održana je 12. sjednica Savjeta mladih Grada Pule. Na samom je početku bilo riječi o Tjednu za mlade koji se održava ovog tjedna (od 29. travnja. do 05.svibnja 2019. godine). U sklopu navedenog tjedna provedeno je nekoliko aktivnosti za mlade – od posjeta Područnom uredu za katastar Pula – Pola i Županijskoj komori Pula – HGK-a u svrhu boljeg razumijevanja navedenih institucija za mlade, do aktivnosti na društvenim mrežama u sklopu kojih je Savjet mladih Grada Pule podijelio ulaznice za Javne Gradske bazene Pula te ulaznice za predstavu „Meduza“ u Istarskom narodnom kazalištu u svrhu aktivacije mladih u sportski i kulturni život Pule.

Savjet mladih Grada Pule podržava manifestaciju „Gremo na Učku“ s ciljem poticanja mladih osoba na aktivan način života te prigodnog obilježavanja Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom. Zbog najavljenog lošeg vremena, pohod „Gremo na Učku“ održat će se 11.svibnja., umjesto 4.svibnja , a novitet ove godine je program za najmlađe – radionica izrade zmajeva za djecu. U sklopu manifestacije „Gremo na Učku“ sve okupljene zabavljat će Šajeta i Top Of The Pops Band.

Savjeti mladih Istarske županije pokreće kampanju protiv nasilja na internetu – grupa koje šire mržnju. Cilj kampanje je povećanje svjesnost o opasnostima na internetu kojima su izloženi najmlađi te sprječavanje vršnjačkog nasilja među djecom. „Seen for hate“ naziv je kampanje, a član Savjeta mladih Grada Pule Paolo Pelesk sudjeluje u izradi vizualnog identiteta.

Dan mladih Istarske županije održat će se 13.09. na inicijativu rovinjskog Savjeta mladih, a Savjet mladih Grada Pule podržat će organizaciju navedenog eventa.

Na sjednici je bilo riječi o godišnoj Konferenciji savjeta mladih Republike Hrvatske te o zaključcimas  konferencije koji su oblikovani u prijedloge o izmjenama Zakona o Savjetima mladih. Savjet mladih Grada Pule na navedenoj je konferenciji sudjelovao u izradi prijedloga o izmjeni zakona.

Savjet mladih Grada Pula predstavio se u Ekonomskoj školi Pula, Gimnaziji, Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te na Fakultetu ekonomije i turizma te je prilikom predstavljanja podijeljen Lokalni program za mlade.

I ove godine je Savjet mladih Grada Pule podržao Local Demo Day na Fakultetu ekonomije i turizma „Mijo Mirković“ u Puli. Local Demo Day, završni sastanak sudionika drugog ciklusa DA-SPACE Otvorenog inovacijskog laboratorija uspostavljenog na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli uz potporu Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije u sklopu projekta DA-SPACE. Studenti su prezentirali razvojne projekte usmjerene razvoju društvene zajednice, na kojima su radili s mentorima-gospodarstvenicima, a titulu predvodnika odnio je pobjednički tim SPIN – Studentski poduzetnički inkubator

Predsjednica Nada Katić je u sklopu projekta „SOS“ njegovim sudionicima iz Osječko-baranjske županije plikom posjeta Puli u Komunalnoj palači predstavila Savjet mladih Grada Pule, program rada Savjeta, plan daljnjih aktivnosti te aktivnosti koje je Savjet do sada odradio. Projektom SOS (socijaliziraj – osvijesti – samozaposli) želi se direktno utjecati na smanjenje stope nezaposlenosti i socijalne isključenosti radeći na konkurentnosti mladih na tržištu rada, rješavajući probleme nedovoljnog razvoja socijalnih i organizacijskih vještina te drugih kompetencija. Provedba projekta u skladu je s Lokalnim programom za mlade Grada Pule.

Savjet mladih Grada Pule sudjelovao je na manifestaciji „Hoditi i zdravi biti“ u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Istarske županije te sedam istarskih gradova (Puli, Rovinju, Pazinu, Labinu, Poreču, Buzetu te prvi put i u Bujama).

Predsjednica Nada Katić prezentirala je ishod predstavljanja godišnjeg Izvještaja o radu Savjeta Mladih Grada Pule. Izvještaj o radu SMGP za 2018. godinu jednoglasno je usvojen na 15. Sjednici Gradskog vijeća Grada Pula-Pola.

Tijekom 2018. Savjet mladih Grada Pule providio je anketu o provođenju slobodnog vremena mladih. Rezultati ankete su pokazali da mladi imaju slobodnog vremena u prosjeku od 3 do 4 sata dnevno te su u globalu nezadovoljni kvalitetom usluga za provođenje slobodnog vremena, iako nisu dovoljno informirani o sadržajima. Najviše svog slobodnog vremena mladi provode na internetu, a tek nakon toga slobodno vrijeme provode u druženju s prijateljima. Čak 42% mladih ne koristi usluge za mlade, svega 10% provodi svoje slobodno vrijeme na edukativnim radionicama, 15% u sportskim aktivnostima te 29% mladih obilazi kulturna događanja i manifestacije.

U anketi je vidljivo da se više od 67% mladih uopće se ne bave ili se samo ponekad bave sportom zbog čega Savjet mladih Grada Pule u 2019. godini pojačano radi uključivanju mladih u sportske aktivnost.

Kao i svake godine, i ove će godine Savjet mladih Grada Pule podržati Norijadu, završnu ceremoniju srednjoškolskog obrazovanja u organizaciji Grada Pule. Time je završena 12. sjednica na koji su izložene mnogobrojne aktivnosti u kojima je Savjet sudjelovao ili će tek sudjelovati.