Održana 15. sjednica Savjeta mladih Grada Pule

Na 15. sjednici Savjeta mladih Grada Pule koja je održana posljednjeg dana u listopadu 2019. godine, članovi Savjeta mladih Grada Pule raspravljali su o prijedlozima mladih za Proračun Grada Pule za 2020. koji su pristigli u okviru projekta za mlade SOS, o problematici studenata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, provedbi pilot projekta Kruzej u Puli, kampanjama na društvenim mrežama koje se provode u svrhu povećanja vidljivosti Savjeta te o projektu “Volontiranje – snaga mladih”.

Predstavnici Savjeta mladih Grada Pule prisustvovali su 29. listopada na prezentaciji prijedloga ideja za proračun Grada Pule od strane mladih, u sklopu projekta SOS, čiji je nositelj Grad Pula te partneri Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Udruga mladih i Alumni FET Pula i Slagalica – Zaklada za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka.
Na popisu se nalazilo 46 prijedloga, od kojih su istaknuli uvođenje dodatnih linija javnog gradskog prijevoza u prigradskim naseljima, izradi nove aplikacije za praćenje autobusa, više manifestacija namijenjenih mladima, postavljanje javne rasvjete i uređenje pulske tržnice. Zanimljivih prijedloga nije nedostajalo pa su tako učenici predložili program obilježavanja adventa u Areni, uvođenja semafora za slabovidne osobe, dodatno uređenje Društvenog centra Rojc, proširenje mjesta na kojima je besplatan gradski internet i niz drugih.

Na sjednici se također raspravljalo o aktualnim problemima studenata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te će Savjet mladih Grada Pule sljedeći tjedan inicirati sastanak sa Studentskim zborom sveučilišta kako bi zajedničkim snagama unaprijedili kvaitetu studentskog života.
Projekt Kruzej u Puli korak je bliže do realizacije jer su članovi Savjeta mladih u kontaktu s organizatorima Kruzeja u Zagrebu te u studenom kreću prve zajedničke aktivnosti realizacije navedenog projekta. Cilj kruzeja je približiti mladima i starijima muzeje te pokazati kako se u baštinskim institucijama mogu zabaviti i paralelno educirati. Projekt se već provodi u Zagrebu, a osmislile su ga studentice s ciljem upoznavanja javnosti s muzejima.

U svrhu povećanja vidljivosti Savjeta mladih Grada Pule na Facebooku i Instagramu su pokrenute kampanje preko kojih će Savjet mladih Grada Pule povećati broj relevantnih pratitelja sa svrhom boljeg informiranja mladih na području Grada Pule.

Savjet mladih Grada Pule potiče volontiranje mladih pa će tako podržati obilježavanje Međunarodnog dana volontera – javnu izložbu koja će se održati 5.12. na Portarati. Navedena se izložba provodi u sklopu projekta “Volontiranje – snaga mladih”, kojeg sufinancira Grad Pula, a provode ga Volonterski centar Istra, Udruga ZUM i Gimnazija Pula. Projekt „Volontiranje – snaga mladih“ će potaknuti mlade na volontiranje i poboljšati uvjete za njihovo uključivanje u rad neprofitnih organizacija, čime će doprinijeti boljem zdravlju i većem socijalnom uključivanju mladih.
Savjet mladih će o svim navedenim aktivnostima i dalje izvještavati na svojim društvenim mrežama.