Online radionica o “Europskim građanskim inicijativama”

Jučer su stručnjaci Europske komisije iz Bruxellesa održali online radionicu o „Europskim građanskim inicijativama“, savjetima mladih s područja Istarske županije te smo i mi sudjelovali!

Stručnjaci Europske komisije upoznali su nas s europskom građanskom inicijativom koja kao važan instrument participativne demokracije omogućuje građanima da sudjeluju u oblikovanju EU-a. Online radionica o Europskoj građanskoj inicijativi, bila je prilika da savjeti mladih iz naše županije te svi oni kojima je participativna demokracija važna, saznaju više o ovoj važnoj temi.

U organizaciji Europe Direct Informacijskog centra (EDIC) Pula-Pola projekta Grada Pule, Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj jučer su stručnjaci Europske komisije iz Bruxellesa održali online radionicu o „Europskim građanskim inicijativama“, savjetima mladih s područja Istarske županije te ostalim zainteresiranima.

Sudionike online radionice i organizatore uvodno je pozdravila u ime gradonačelnika Grada Pule i svoje osobno, Kristina Fedel Timovski, predstavnica Grada Pule i voditeljica Europe Direct Informacijskog centra Pula, pritom zahvalivši Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj koje je omogućilo da stručnjaci Europske komisije upoznaju savjete mladih s ovim važnim instrumentom participativne demokracije, koji omogućuje građanima da sudjeluju u oblikovanju EU-a. Ujedno, iskoristila je priliku da se kratko osvrne na dugogodišnji rad pulskog EDIC centra koji s brojnim partnerima već sedam godina radi na približavanju brojnih EU tema stanovnicima Istarske županije, pritom zahvalivši Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj na sustavnoj potpori u radu našeg pulskog EDIC-a.

Pozdravnim riječima pridružile su se i Helga Možé, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, te Tea Batel, v.d. pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije, koje su zaslužne što su se savjeti mladih s područja Istarske županije pridružili te educirali putem današnje zanimljive i interaktivne radionice, zaključivši kako će im nova znanja pomoći da svojim djelovanjem i prijedlozima utječu na donošenje odluka javnih uprava koje su od interesa za mlade, a ujedno ih poticati na aktivno građanstvo.

U svom uvodnom izlaganju Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj pozdravio je sudionike i organizatore online edukacije, te izrazio zadovoljstvo da se radionica održala unatoč činjenici da je prvotno predviđen dolazak u Pulu predstavnika Europske komisije odgođen zbog situacije s pandemijom virusa. Također je izrazio zadovoljstvo što su se mladi aktivno priključili radionici, te sa predstavnicima Europske komisije raspravljali o brojnim temama vezanim za aktivno građanstvo, istaknuvši kako je edukacija mladih ključna u ovim vremenima. Svoje izlaganje zaključio je pohvalivši pulski EDIC za višegodišnji aktivni i sustavni rad na promicanju europskih vrijednosti u Istarskoj županiji, te spremnost da i u ovim vremenima nastavi aktivno informirati građane o raznim temama vezanim za EU.

Nakon uvodnih pozdrava i izlaganja stručnjaci Europske komisije predstavili su sudionicima europsku građansku inicijativu, koja je jedinstven instrument te im omogućuje da od Europske komisije zatraže da predloži nove propise i tako sudjeluju u oblikovanju EU-a. Naime, od 1. siječnja 2020. godine počela se primjenjivati nova Uredba o europskoj građanskoj inicijativi, kojom je taj važni instrument participativne demokracije bitno izmijenjen. Oslanjajući se na pozitivan zamah proteklih nekoliko godina, Europska unija koristi ažuriranje europske građanske inicijative kako bi povećala informiranost građana i mogućnosti koje im taj instrument nudi: da osmišljavaju vlastite inicijative, angažiraju se u kreiranju politike i stvarno utječu na utvrđivanje političkog programa na razini EU-a. Online radionica o Europskoj građanskoj inicijativi, bila je prilika da savjeti mladih s područja Istarske županije te svi oni kojima je participativna demokracija važna, saznaju više o ovoj važnoj temi.

Inače, Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola prilika je koju je Grad Pula, iskoristio kandidirajući projekt prema Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj na osnovu kojeg je 2014. godine osnovan informacijski ured na Giardinima 2, gdje zajedno s partnerima Istarskom županijom, Javnom ustanovom Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove, Istarskom razvojnom agencijom, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Agencijom za ruralni razvoj Istre, zajedničkim snagama i znanjem rade na promicanju europskih vrijednosti te pomažu približiti brojne teme vezane uz EU stanovnicima cijele Istarske županije. Naime, glavni cilj njegovog postojanja je učiniti informacije lako dostupnima za građane kako bi imali priliku izraziti i razmijeniti stajališta o svim područjima djelovanja EU-a, te podizati svijest građana o njihovim pravima i mogućnostima u Europskoj uniji. EDIC Pula-Pola također organizira obilježavanje važnih datuma, predavanja i radionica vezanih za EU, te izdaje mjesečni dvojezični Euro Info Newsletter.